Duften af citrusmarmelade

I januar laver jeg altid citrusmarmelade. Det er nemlig sidst i december og frem til midten af februar, at man kan få de bedste økologiske citrusfrugter. I år har jeg lavet en skøn pomeransmarmelade, som hele familien har glæde af. Det er faktisk også en ret dejlig værtindegave at give et glas med hjemmelavet marmelade med en fin sløjfe. 

 

Pomeransmarmelade

I Pomerans er en bitter citrusfrugt, som bestemt ikke giver mening at spise rå, men som hovedingrediens i marmelade er den fuldkommen vidunderlig. Pomeranser finder man med lidt snilde fra slutningen af december til midten af februar. Husk at købe økologiske frugter for ikke at få al overfladebehandlingen ned i din marmelade. Der skal ikke tilsættes stivelse, når du koger orangemarmelade. Citrusskallen – især fra sure, lidt umodne frugter – indeholder nemlig pektin, der stivner marmeladen. Tænk evt. over dette, når du udvælger de frugter du vil bruge.

Inden du går i gang! Denne opskrift er en af dem som starter med dag 1. og slutter med dag 2. Lad dig ikke afskrække. Det ser sværere ud end det er. Der er til en hel del marmelade her, men opskriften kan uden problemer skaleres ned til fx det halve.

 

Du skal bruge:

1,5 kg økologiske Pomerans (opskriften kan også bruges til en blanding af appelsin, citron og pomerans)

1,5 l kogende vand

1,8kg sukker, gerne økologisk rørsukker

1 spsk citronsyre

Derudover skal du bruge:

  • Syltetøjsglas og evt. konserveringsmiddel som fx Atamon.
  • Sukkertermometer
  • En gazepose eller et tefilter i stof (IKKE PAPIR)

 

Dag 1: Snitte snitte

Skyl og snit citrusfrugterne meget fint med skal. Læg den fintsnittede frugt i en god stor gryde. Sorter kernerne fra, og læg dem i en skål ved siden af. Hæld ca. 2 dl kogende vand over kernerne. Hæld resten af det kogende vand over citrusfrugten. Dæk frugt og kerner, og lad det trække ca. et døgn.

 

Dag 2: Kog marmeladen

  • Kog frugten, sukker, vand og citronsyre med låg på gryden i en time. Sæt gerne et ur.
  • Mens frugten koges, kan du skolde dine syltetøjsglas, og skyl glas og låg med en blanding af 1 dl vand og 1 tsk konserveringsmiddel.
  • Put kernerne i en lille gazepose/te filter, og luk den. Hæld kernerne (i posen) og det vand, de har ligget i, over i gryden, og kog videre uden låg.
  • Mål med termometeret, at marmeladen er mindst 102 grader. Hellere en smule over end en smule under. Lad temometeret blive i gryden og hold godt øje med at temperaturen er et sted mellem 102-104 grader. Koges i ca. 30 min. Jo mere væde der er i dine frugter jo længere kogetid. Men nok max 45 min. Sager er nemlig at man også kan koge sin marmelade for længe, hvorefter den ikke kan stivne.
  • Hæld marmeladen på glas, og stil dem køligt uden låg. Sæt låg på, når marmeladen er kølet af. Husk at du kan først vurdere konsistensen, når marmeladen er kølet helt af. Hvis den ikke er stivnet kan du hælde den tilbage i gryden og koge den yderligere 15-20 min. Men hold godt øje og pas på den ikke bliver for mørk, for så kan den ikke længere stivne.