Plantning af blomsterløg i 'Den vilde have'

Plantning af blomsterløg i 'Den vilde have'

Hvis du ønsker et lidt mere vildt udtryk i dele af din have kan det være meget smukt at tilføje løgplanter for at få lidt mere variation og farve i områder, hvor du lader græsset gro højt.

Løgplanter er lette at have med at gøre, de er lette at plante, også i eksisterende beplantninger som græsplæner, vilde blomsterenge, banker, tage og under løvfældende buske og træer. De yder et meget vigtigt bidrag til biodiversiteten og er en fantastisk tilføjelse i de nøgne og sparsomme tidlige forårsmåneder. Løgblandingerne til den vilde have vil komme igen år efter år. 

I de  løgblandinger til den vilde have du finder hos Haven På Taget er der både tidlige og sene løgplanter og blomstringen strækker sig fra februar til juni i mange forskellige højder. Disse løg vil alle komme igen og igen - år efter år.

At plante naturaliserende løg er en enkel proces, der kan give dig smukke forårsblomster, der kommer tilbage år efter år med minimal vedligeholdelse. Her er en trin-for-trin guide til at plante naturaliserende løg:

Materialer, du har brug for:

 • Naturaliserende blomsterløg efter eget valg 
 • En skovl, planteske eller et løgjern
 • Vandkande 
 • Evt. lidt Kompost eller organisk materiale
 • Havehandsker (valgfrit)

Trin for trin:

 1. Vælg dine blomsterløg: Først og fremmest skal du vælge de blomsterløg, du gerne vil plante. Overvej både farver og blomstertyper for at skabe det ønskede udseende i din have. I græsarealer - brug de sorter af løg er blomstrer år efter år og breder sig af sig selv.

 2. Vælg et passende sted: Identificer et godt sted i din have, der modtager tilstrækkelig sollys i foråret, da de fleste blomsterløg kræver sollys for at blomstre. Sørg også for, at jorden er veldrænet for at undgå vandansamlinger omkring løgene.

 3. Placering:Tag en håndfuld løg og kast dem op i luften. hold øje med hvor de lander. Det bliver smukkest med en tilfældig plantning frem for en plantning i mønstre.
 4. Forbered jorden: Grav et hul eller et spor i jorden, der er dybt nok til at rumme blomsterløgene. Som en generel tommelfingerregel skal dybden være cirka tre gange højden af løgene. For eksempel, hvis et blomsterløg er 2 cm højt, skal hullet være omkring 6 cm dybt. Du kan sagtens grave et græstørv fri og lægge en håndfuld løg ned ved siden af hinanden. Det går lidt hurtigere end at plante dem enkeltvis. Men sørg for at disse 'huller' ikke kommer for meget på linje.

 5. Forbedre jorden: Bland kompost eller organisk materiale i jorden for at forbedre dræningen og næringsindholdet. Dette vil hjælpe dine blomsterløg med at trives.

 6. Plant løgene: Placer hvert blomsterløg i hullet med den spidse ende (toppen) opad og den flade ende nedad. Placer dem i den ønskede afstand, afhængigt af plantens krav og det ønskede udseende.

 7. Dæk til: Dæk blomsterløgene med jord og tryk forsigtigt ned for at sikre, at de er stabile og i kontakt med jorden.

 8. Vand godt: Vand grundigt efter plantning  - 1 gang - for at hjælpe med at etablere rødderne og fjerne eventuelle luftlommer omkring løgene. Vær forsigtig med ikke at overvande, da dette kan føre til rådne løg.

 9. Pasning og vedligeholdelse: Følg de specifikke plejeinstruktioner for de blomsterløg, du har plantet. Nogle blomsterløg kræver muligvis gødning eller beskæring efter blomstring for at sikre, at de trives i fremtidige sæsoner.

 10. Læn dig tilbage! Når du har plantet dine naturaliserende løg, kan du se frem til en smuk og vedvarende forårsblomstring i din have i de kommende år.

Pleje

Når man bruger naturaliserende blomsterløg i græsarealer, er det en god tommelfingerregel, at man kan begynde at slå græsset i gennemsnit seks til otte uger efter blomstringen.

Det vil give løgene tid nok til at producere frø og dø naturligt tilbage. En undtagelse fra denne regel er Prydløg (Allium), som kan klippes direkte efter blomstringen. Løvet på de fleste allium er allerede visnet ned før blomstringen.  

Glædelig blomstring!